Een succesvolle start is heel erg belangrijk voor zzp’ers, en dit begint met het beantwoorden van belangrijke vragen. Bijvoorbeeld, welke rechtsvorm past bij jou? En is een zakelijke rekening noodzakelijk? Door middel van een stappenplan zorg je voor een sterke start en zie je geen belangrijke zaken over het hoofd. Dit alles om goed te starten als zzp’er.
Stap 1: Stel een ondernemingsplan op
Een ondernemingsplan vormt een korte weergave van jou als ondernemer en de toekomstplannen voor je bedrijf. Het opschrijven hiervan geeft inzicht in de financiële aspecten, kansen en risico’s van je onderneming.
Hoe uitvoerig je het plan maakt, is volledig aan jou. Toch zijn er enkele belangrijke onderwerpen die niet kunnen ontbreken.
- Jouw visie: Vat je ondernemersplan samen op één A4
- Introduceer jezelf: Introduceer jezelf als ondernemer, vertel wie je bent als persoon.
- Introduceer je onderneming: Deel wat je streven is met jouw organisatie, waar is het bedrijf gevestigd? Hoeveel mensen heb je in dienst?
- Marketingplan: Voer marktonderzoek uit naar de doelgroep, markt en concurrentie om de sterke en zwakke punten van jouw bedrijf vast te stellen.
- Het financiële plaatje: Leg uit hoe je inkomen genereert en beoordeel of er financiering nodig is om te starten.
Overweeg financieringsmogelijkheden en ontdek mogelijke kansen voor jouw bedrijf.
Stap 2: Bedenk een bedrijfsnaam
De keuze voor een bedrijfsnaam is doorgaans een eenmalige beslissing. Het is van groot belang dat je hier volledig achter staat. Als je niet direct een geschikte naam kunt bedenken, overweeg dan het plannen van een brainstormsessie om inspiratie op te doen.
Hoewel er veel vrijheid is bij het kiezen van een bedrijfsnaam, zijn er wel enkele richtlijnen die gevolgd moeten worden:
- Vermijd het gebruik van de voor- of achternaam van iemand anders.
- Zorg ervoor dat je een unieke naam kiest. Dit is belangrijk om misverstanden en verwarring met andere organisaties en merken te voorkomen. Check de beschikbaarheid in het Handelsregister van de KVK.
- Beperk het gebruik van leestekens tot @, &, +, en -. Andere tekens zijn niet toegestaan.
- Voorkom misleiding; bijvoorbeeld, gebruik geen ‘bv’ als je een zzp’er bent, of de naam ‘Johnsen & co.’ als je geen partners hebt waarmee je samenwerkt.
Tip: Registreer je bedrijfsnaam als domeinnaam om deze te koppelen aan je website.
Stap 3: Keuze rechtsvorm
Het maken van een keuze voor de juiste rechtsvorm kan uitdagend zijn als dit geen expertisegebied is. Gelukkig is de keuze voor zzp’ers over het algemeen beperkt. De meerderheid van de startende zzp’ers kiest voor de rechtsvorm van eenmanszaak, maar er is ook de mogelijkheid van een besloten vennootschap (bv).
De populairste rechtsvorm onder zelfstandige ondernemers (zzp’ers) in Nederland is de eenmanszaak. Dit komt doordat de oprichting vrij eenvoudig is en de kosten beperkt zijn. Bij een eenmanszaak ben je echter persoonlijk aansprakelijk met je privévermogen in geval van eventuele bedrijfsschulden. Dit betekent dat je persoonlijk failliet verklaard kunt worden.
Als zzp’er heb je eveneens de mogelijkheid om een besloten vennootschap (bv) op te richten. Een bv is een rechtsvorm met eigen rechtspersoonlijkheid. Bij het oprichten van een bv als zzp’er ben je vaak zowel bestuurder als enige aandeelhouder. Een voordeel van een bv is dat je niet met je persoonlijke vermogen aansprakelijk kunt worden gesteld voor eventuele schulden of faillissement van je bedrijf. Bovendien is de belastingdruk bij een bv doorgaans lager dan bij een eenmanszaak. Het is echter belangrijk te onthouden dat de kosten hoger liggen en dat er meer verplichtingen zijn.
Stap 4: Inschrijven KVK (Kamer van Koophandel)
Bij het starten van een bedrijf is het verplicht om je in te schrijven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KVK). Volg deze stappen:
- Bezoek de KVK-website en log in met je DigiD. Vul het online inschrijfformulier in.
- Controleer of alle gegevens correct zijn ingevuld.
- Maak online afspraak bij een KVK-kantoor.
- Ga naar het gekozen kantoor om je inschrijving in gang te zetten, vergeet je legitimatiebewijs niet.
- Betaal de eenmalige inschrijfkosten, deze bedraagt €75.
- Houd in de gaten dat je binnen 2 weken je btw- en omzetbelastingnummer hebt ontvangen. Deze ontvang je van de Belastingsdienst. Wanneer je niets hebt ontvangen neem dan contact op met de Belastingsdienst.
Stap 5: Maak je administratie inzichtelijk
Een doordachte boekhouding geeft niet alleen inzicht in de financiële stromen van je bedrijf, maar voldoet ook aan de eisen die de Belastingdienst stelt. Maar hoe ga je hiermee aan de slag?
Controleer de vereisten voor je boekhouding
Een effectieve boekhouding omvat niet alleen een overzicht van facturen, maar ook je urenregistratie, zakelijke bankafschriften en eventuele reiskosten.
Voor de administratie kan je ook een boekhoudprogramma gebruiken. Verschillende boekhoudprogramma’s hebben verschillende functionaliteiten, tools, voordelen en nadelen. Hierom is het belangrijk dat er wordt gekeken welke functionaliteiten/ tools bij jou en het bedrijf passen. Boekhoudprogramma vergelijken geeft je inzicht hierin, zo maak jij de beste keuze.
Splits zakelijke en privéfinanciën
Om helderheid te bewaren in je financiële situatie is het raadzaam een aparte zakelijke rekening te openen voor je bedrijf. Het is bij veel banken namelijk niet toegestaan om je privérekening te gebruiken voor zakelijke activiteiten.
Stap 6: Een zakelijke rekening openen, waarom?
Er zijn meerdere redenen waarom het verstandig is om een zakelijke rekening te openen:
- Privé en zakelijke financiën blijven gescheiden
- Het straalt professionaliteit uit naar mogelijke opdrachtgevers
- Vaak eenvoudig te koppelen aan je online boekhoudprogramma
Stap 7: Afsluiten van een zakelijke verzekering
Als zelfstandige zonder personeel (zzp’er) ben je niet automatisch verzekerd; je dient dit zelf te regelen. Hieronder staan enkele essentiële verzekeringen vermeld.
Een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering
Een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering beschermt jou tegen aansprakelijkheidsclaims die tijdens je werk kunnen ontstaan. Deze verzekering kent twee varianten: de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering en de beroepsaansprakelijkheidsverzekering.
Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering
Deze verzekering biedt dekking voor schade die jijzelf of jouw product veroorzaakt aan personen of eigendommen van anderen. Dit kan variëren van het morsen van koffie op een laptop tot ernstige situaties, zoals letselschade.
Beroepsaansprakelijkheidsverzekering
Deze verzekering is ontworpen om schade te dekken die voortkomt uit professionele fouten. Een voorbeeld hiervan is het verstrekken van onjuist advies als economisch adviseur, met financiële schade als gevolg.