vacaturestips sollicitatie

Deze fouten zullen je doen opvallen bij een potentiële werkgever, maar niet in positieve zin. Wil je positief opvallen? Lees dan hieronder de veel voorkomende fouten waaraan managers zich storen.

Timing is alles

Het lijkt een open deur, maar op tijd komen is belangrijk. Wachten vindt niemand leuk! Bovendien ga je zelf het gesprek relaxter in als je nog wat tijd over hebt en je je niet hoeft te haasten. Ook het afsluiten van je gesprek is een aandachtspunt. Meteen weggaan na de laatste vraag is geen goed idee, bedank je gesprekspartner voor zijn of haar tijd en vraag eventueel wanneer je feedback kunt verwachten en hoe de rest van het proces er uitziet.

Ken je CV

Zorg dat je weet wat er op je CV staat. Heb jij een opleiding als Basiskennis Boekhouden, MBO Doktersassistent, HBO Voeding en diëtetiek of Spaans voor beginners gevolgd? Zorg dan dat je goed kunt uitleggen welke vakken je hebt gehad en wat je hier van geleerd hebt.

Binnenkomen

Een eerste indruk maak je maar een keer, niet alleen als je eenmaal met de manager in gesprek bent, maar ook bij de receptie bijvoorbeeld laat je een indruk achter. Tijdens het wachten onbeleefd zijn of te veel afleiden is een no go. Daarnaast hoort ook uiterlijke verzorging bij een goede indruk. Afknappers zijn een onverzorgd uiterlijk, underdressed op het gesprek verschijnen, ongepaste kleding, sterke lichaamsgeurtjes of juist een teveel aan eau de toilette. Zorg voor een goede voorbereiding. Zie ook: 9 tips voor de voorbereiding op je sollicitatiegesprek.

Verkeerde houding

Wat je beter ook niet kan doen is je negatief of agressief over anderen uitlaten. Oneerlijk zijn, alleen zeggen wat je denkt dat de ander wil horen of anderen te schuld geven van alles en daarmee niet zelfkritisch zijn is ook geen goed idee evenals desinteresse of het idee geven dat je er alleen zit omdat je meer wil verdienen.

De manier van antwoorden

Luister goed naar de gestelde vragen en probeer ze zo correct en volledig mogelijk te beantwoorden. Fouten die veel worden gemaakt zijn: van de hak-op-de-tak springen, onvolledige antwoorden, geen ABN of goed Frans spreken of het gebruiken van slechte grammatica of straattaal, te veel praten en daarmee irrelevante dingen vertellen, niet op kunnen sommen van prestaties, niet goed luisteren of de gesprekspartner niet laten uitpraten en het niet stellen van vragen en het daarmee niet bevorderen van interactie. De ander ziet dit als een teken van desinteresse.

Ongepast gedrag

Flirten met de gesprekspartner of werknemers, het niet bedanken voor het gesprek, bot zijn, ongepaste grappen vertellen en de ander niet jouw complete aandacht geven zijn voorbeelden van gedrag waar je zeker geen goede indruk mee maakt.

Andere don’ts

Ook deze fouten verkleinen het kans op succes: het geven van te veel informatie, met name over religie of politiek, weinig enthousiasme of interesse tonen over het bedrijf , weinig initiatief laten zien, onzeker gedrag, oppervlakkig blijven, oftewel als er dieper doorgevraagd wordt, geen antwoord weten. Inhalig lijken of geld als drijfveer hebben doe je door te vroeg in het gesprek over salaris te beginnen of te veel over geld of financiële voorwaarden te praten.

Reacties zijn uitgeschakeld