werken

Waarschijnlijk weet je wel ongeveer wat een deurwaarder doet; hij int schulden voor anderen. Hoe hij dat echter doet en wat daaraan vooraf gaat is altijd maar een beetje een wazig gebied. In dit artikel leggen we je precies uit wat een deurwaarder is, wat hij doet en hoe hij dat doet.

Een deurwaarder heeft een wettelijke status. Hierdoor mag hij, als enige bevoegde in Nederland, beslag leggen op bijvoorbeeld het loon van iemand, de spullen van een persoon, of zelfs een woning ontruimen. Een deurwaarder mag ook iemand oproepen om voor de rechter te komen met een dagvaarding.

Wanneer schakel je een deurwaarder in?

Stel: je verhuurt een aantal huizen en een van je huurders heeft al een aantal maanden zijn huur niet betaalt. Het eerste wat je dan doet, na het versturen van een aantal herinneringen, is een incassobureau inschakelen. Een incassobureau doet eigenlijk hetzelfde wat jij ook al gedaan hebt, namelijk herinneringen sturen. Wanneer dit van een incassobureau komt, klinkt dit echter een stuk dwingender en vaak is dat voldoende. Je kunt verschillende incassobureaus inhuren die je, ook als de stappen van het incassobureau niet werken, kunnen helpen met het vorderen van je geld. Zo heeft RechtNet Advocaten: een advocatenbureau in Den Bosch, zowel een incassobureau als advocaten in dienst.

Als je dan nog je geld niet ontvangen hebt, kun je besluiten om een rechtszaak te beginnen. Als de rechter het dan met je eens is, kun je een deurwaarder inschakelen en deze kan dan stappen zetten om het geld te innen dat de huurder aan je schuldig is.

Hoe zorgt de deurwaarder dat jij jouw geld krijgt?

De deurwaarder zorgt ervoor dat de persoon die jou het geld schuldig is voor de rechter moet komen met een dagvaarding. Vervolgens zijn er een aantal stappen die de deurwaarder onderneemt. Zo maakt hij een verslag van zijn bezoek aan de persoon die het geld verschuldigd is. In dit verslag staat onder andere dat de persoon een dagvaarding heeft ontvangen. We noemen dit verslag een deurwaardersexploot.

Afhankelijk van hoe groot de schuld is, kun je de deurwaarder vragen om beslag te leggen op bepaalde spullen van de schuldige. Zo kan de deurwaarder beslag leggen op huizen, uitkeringen, andere spullen (denk aan auto’s of meubilair) en zelfs bankrekeningen. Wanneer er beslag wordt gelegd op een bankrekening kan de persoon die moet betalen geen geld meer van zijn rekening halen tot hij akkoord gaat en zijn schulden afbetaald. De deurwaarder kan ook bijvoorbeeld het huis, of de spullen van de schuldige verkopen. Het geld dat dan na die verkoop overblijft wordt dan gebruikt om jou de schulden terug te betalen.

Reacties zijn uitgeschakeld