solliciteren

Detachering is het uitlenen van professionals aan andere bedrijven en opdrachtgevers. Dit gebeurt vaak in de technische sector, dus dan spreken we van een technisch detacheerder die de werknemers uitleent. Vaak hebben bedrijven voor een specifiek project of op een specifiek vakgebied werknemers nodig voor een korte periode; het heeft voor hen dan geen zin om mensen een fulltime baan met contract aan te bieden. Bedrijven hebben via technische detacheringsbureaus zo de mogelijkheid om met vakkundig technisch personeel samen te werken voor een korte tijd. Dit is voor hen een hele handige manier om aan ‘niet permanente’ professionals te komen.

Hoe verschilt dit van een uitzendbureau?

Een technisch detacheerder lijkt erg op een uitzendbureau, maar deze twee zijn niet precies hetzelfde. Beide bureaus lenen als het ware mensen, zoals vakkundig technisch personeel, uit aan andere bedrijven die deze mensen nodig hebben voor een korte periode van tijd. Het verschil zit in het contract dat de professionals hebben bij de bureaus. Bij een technisch detacheringsbureau hebben de professionals wel een contract bij het bureau, dus zij worden ook op momenten dat zij niet werken bij een bedrijf betaald. Zij zitten dus echt in dienst bij het bureau, terwijl ze werken bij de opdrachtgever. Werknemers bij een uitzendbureau hebben geen contract bij het bureau.

Voor- en nadelen van detachering

Er zijn een hoop bedrijven die een technisch detacheerder zijn. Het heeft voor de professionals een aantal voordelen en nadelen om bij deze bureaus te werken. Een belangrijk voordeel voor de werknemers is dat zij veel diverse ervaringen op kunnen doen door steeds bij een ander bedrijf en aan een ander project te werken. Ook het feit dat ze gewoon een contract hebben bij het bureau is een voordeel voor het vakkundig technisch personeel. Ook krijgen deze professionals vaak meer betaald dan hun collega’s die rechtstreeks in dienst zijn bij het bedrijf.

Er zitten echter ook nadelen aan technische detachering. Een voordeel is de hoeveelheid loon, wat hoger is voor de detacheerders. Dit is dus voordelig voor de detacheerders, maar niet zo eerlijk tegenover het vaste personeel. Omdat de professionals steeds wisselen van bedrijf en project, hebben ze minder betrokkenheid bij de bedrijven en collega’s, wat het volgende nadeel is. Het laatste nadeel is het feit dat de werknemers vaak een inwerkperiode nodig hebben en als ze dit elke keer opnieuw moeten doen, kost het dus veel meer geld, tijd en moeite.

Reacties zijn uitgeschakeld